Food, Lifestyle

Witlof met ham en kaas uit de oven

11/05/2015
Witlof met ham en kaas

Toen ik nog thuis woonde stelde mijn moeder geregeld de vraag  “wat willen jullie eten vanavond?”. Over deze vraag hoefde ik nooit lang na te denken want het antwoord was altijd hetzelfde. Witlof met ham en kaas uit de oven! Het ultieme comfortfood waar ik me, ook nu ik het huis uit ben, nog steeds misselijk aan kan eten. Vandaag deel ik dit heerlijke recept!

Ingrediënten voor 4 personen

Witlof uit de oven met ham en kaas

– 8 stronkjes witlof
– 16 plakjes ham (wanneer je kleine stronkjes gebruikt heb je aan 1 plakje per stronkje ook voldoende)
– 75 gram boter
– 6 eetlepels bloem
– 500 ml melk
– 350 gram kaas
– 1 ei per persoon

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden

Kook de eieren ongeveer 7 minuten.

Snij het uiteinde van de stronkjes witlof. Verwijder de buitenste bladeren en kook de witlof ongeveer 20 minuten. Laat deze vervolgens een tijdje goed uitlekken in een vergiet.

Wanneer de witlof aan het uitlekken is begin je met het raspen van de kaas. Het is natuurlijk ook mogelijk om geraspte kaas te kopen.

Als de witlof goed is uitgelekt rol je elk stronkje in 1 of 2 plakjes ham. Leg de witlof-ham rolletjes in een ovenschaal.

Pel de eieren, snij deze in plakjes en verdeel deze over de witlof-ham rolletjes. Wanneer er mensen mee-eten die niet zo gek zijn op gekookte eieren kun je deze ook apart bij het gerecht serveren.

Witlof rolletjes

Smelt de boter in een pannetje tot het lichtbruin wordt en voeg vervolgens de bloem toe. Er ontstaat een warm bindmiddel wat ook wel roux genoemd wordt. Laat de roux zachtjes garen en blijf goed roeren zodat het niet verbrand.

Wanneer de roux een paar minuten gegaard heeft begin je met het toevoegen van scheutjes melk. Roer na ieder beetje melk het mengsel goed door met een garde zodat er een gladde saus ontstaat.

Als het mengsel een gladde saus is geworden kun je langzaam de kaas gaan toevoegen. Roer dit net zolang door de saus tot het gesmolten is. Breng vervolgens de kaassaus nog wat op smaak met wat zout en peper. Giet daarna de kaassaus over de stronkjes witlof en plaats de ovenschaal voor circa 25 minuten in de voorverwarmde oven.
Witlof-met-saus

Check tijdens het bakken geregeld of de saus niet te hard gaat. Mocht dit wel het geval zijn dan kun je de schaal natuurlijk altijd iets eerder uit de oven halen.

Ik combineer dit gerecht zelf altijd met aardappelpuree.

Ingrediënten 4 personen

Aardappelpuree

– 2 kilo kruimige aardappelen
– 100 ml melk
– 50 gram boter
– zout, peper en nootmuskaat

Kook de aardappels in ongeveer 20 minuten gaar en giet ze vervolgens af. Warm de melk op in een steelpannetje. Voeg de boter toe aan de aardappelen en mix dit door elkaar. Voeg rustig wat melk toe aan en mix dit door het mengsel heen. Voeg net zolang melk toe tot de puree de gewenste textuur heeft. Breng de aardappelpuree op smaak met wat zout, peper en nootmuskaat.

Aardappelpuree

En pling! Na 25 minuten is het dan zover. Je overheerlijke witlof uit de oven met ham en kaas is klaar.

Witlof met ham en kaas

Witlof uit de oven met ham en kaas

Hmmm dit gerecht is zo ontzettend lekker en is het meer dan waard om even voor in de keuken te staan. Bon appétit! 

You Might Also Like

Geen reacties

Laat een reactie achter