Lifestyle

Vrijwilligerswerk: één van mijn beste keuzes ooit!

18/12/2015

Dierenleed, wat mij betreft een onderwerp wat heel hoog op de agenda van alle regeringen over de hele wereld mag staan. Helaas denkt niet iedereen er zo over en is dit een probleem wat wereldwijd een issue blijft. Omdat een betere wereld begint bij jezelf besloot ik daarom in 2014 om zelf in actie te komen om dieren in nood te helpen. Sinds vorig jaar augustus ben ik actief als vrijwilliger bij het lokale dierenasiel. Zonder twijfel één van mijn beste beslissingen ooit!

In het asiel waar ik werkzaam ben komen zowel honden als katten binnen. Deze dieren belanden in het asiel omdat hun baasje afstand van ze doet of omdat ze als vondeling door de dierenbescherming worden binnengebracht. Als vrijwilliger mag je zelf de keus maken of je liever bij de honden of bij de katten aan de slag gaat. Om te voorkomen dat ik nog wat katjes mee naar huis zou nemen heb ik mezelf bij de honden laten plaatsen. Het asiel draait 7 dagen per week op de hulp van vrijwilligers en een aantal vaste krachten. De dagen zijn opgedeeld in 2 diensten. De ene dienst is van 08:30 tot 13:00 en de andere dienst van 13:00 tot 17:00. Als vrijwilliger kun je zelf aangeven op welke dag en op welke dienst je beschikbaar bent . Op die manier kun je dus komen wanneer het jou goed uitkomt :).

Vrijwilligerswerk-2

De werkzaamheden zijn iedere dag redelijk gelijk. Wie thuis zelf dieren heeft weet dat ze een ster kunnen zijn in het maken van zooi. In het asiel wordt er dus veel schoongemaakt (kennels, speelvelden, keuken, was doen) maar er is minstens zoveel tijd om te besteden aan de dieren. Zo vinden de honden het heerlijk om met een balletje te spelen, een lange wandeling te maken of heerlijk te knuffelen.

Wat betreft de honden zie je van alles en nog wat voorbij komen. Van Sint Bernards tot Chihuahua’s en van pups tot senioren. Het asiel heeft het allemaal. De wat kleinere honden worden in dit asiel meestal redelijk snel geadopteerd. Bij de grote honden gaat dit vaak wat langzamer omdat je natuurlijk maar net ruimte en het overwicht moet hebben om een grote hond op te voeden. Dit zorgt er voor dat je met dit soort ‘langzitters’ meer tijd hebt om een band op te bouwen en de vreugde extra groot is wanneer ze eindelijk naar hun furrever home mogen!

Vrijwilligerswerk

Als ik zeg dat ik vrijwilligerswerk doe in het dierenasiel geven mensen vaak dezelfde reactie. “Oh dat zou ik echt niet kunnen hoor, al die zielige beestjes achter tralies. Niets voor mij”. En ik snap de reactie wel. Het is ook heel zielig om dieren achter in een kennel te zien zitten terwijl ze eigenlijk gewoon in een liefdevol huis thuishoren. Gelukkig leer je hier redelijk snel de knop om te zetten. Uiteindelijk kunnen deze dieren natuurlijk veel beter in het asiel zitten dan op straat rondzwerven of bij slechte eigenaars zitten. De dieren krijgen in het asiel volop eten, drinken, hebben een dak boven hun hoofd en komen om in de aandacht van alle vrijwilligers. Daarnaast is het voor alle dieren natuurlijk maar een tijdelijk onderkomen tot ze naar een nieuw huis kunnen. Het asiel is slechts de start van hun nieuwe en vaak verbeterde leven!

Persoonlijk merk ik dat ik ontzettend veel energie en geluk haal uit het vrijwilligerswerk. We werken met een ontzettend leuk team waarbij iedereen hetzelfde doel voor ogen heeft! Namelijk het leven van de asieldieren zo leuk mogelijk maken.  Het is fantastisch wanneer je een bang en onzeker dier in korte tijd helemaal ziet opbloeien. Dat zijn de momenten waarop je precies weet waar je het voor doet!

Heb jij ook wel eens aan vrijwilligerswerk gedaan?

You Might Also Like

Geen reacties

Laat een reactie achter