Lifestyle

5 dingen die ik heb geleerd sinds ik samenwoon

15/05/2015
5 dingen die ik heb geleerd sinds ik samenwoon

Het is 15 mei en vandaag zijn Kevin en ik 3 jaar samen. Dat klinkt heel romantisch maar letterlijk is het 3 jaar geleden dat we tegen elkaar zeiden “zullen we het maar doen dan?”. Een goede keus zo bleek want inmiddels wonen we alweer iets meer dan 2 jaar samen in een prachtig nieuwbouwappartementje. Het was voor ons beide de eerste keer om te gaan samenwonen en daarnaast woonden we allebei nog thuis dus een behoorlijke stap om te nemen. Natuurlijk zijn er ups en downs geweest maar als ik erop terugkijk zou ik het niet anders hebben gedaan. Het samenwonen heeft ons nog closer naar elkaar gebracht en heeft me veel geleerd over zijn persoonlijkheid maar ook over mijn kijk op relaties. Dit zijn 5 dingen die ik heb geleerd sinds ik samenwoon!

Maak compromissen
Waar ik vroeger lekker deed wat ik wilde en wanneer ik het wilde veranderd dat behoorlijk zodra je gaat samenwonen. Van het uitzoeken van een nieuw dekbed tot het overleggen wat er die week gegeten wordt, compromissen in alle soorten en maten moeten worden gesloten. En dat is helaas niet altijd even makkelijk. Op het moment dat je jezelf realiseert dat het geven en nemen is en jullie beide in hetzelfde team zitten maak je het voor jezelf (en je partner) een heel stuk makkelijker. 

Goede tijden en slechte tijden
Samenwonen betekend dat je het grootste deel van je tijd samen zult doorbrengen. En dit is in zowel goede als in slechte tijden. Juist die slechte tijden laten je zien hoe sterk je relatie eigenlijk is. Natuurlijk het is geen probleem om in de leuke tijden 24/7 met elkaar opgescheept te zitten maar zijn jullie ook in staat elkaar te accepteren en ondersteunen in de mindere tijden? Bijvoorbeeld wanneer je die vervelende buikgriep hebt of hij zijn baan verliest? Schrikt de ander niet af van je laagste lows en blijft diegene ook dan aan je zijde dan weet je dat het goed zit tussen jullie. 

Praat met elkaar
Wanneer je vaak met elkaar ‘opgescheept’ zit ga je je sneller aan grote maar vooral kleine dingen van de ander irriteren. Rondslingerende was, het dopje wat niet op de tandpasta zit of de wc bril die niet naar beneden gedaan is waardoor je ’s ochtends met je slaaphoofd in de wc dondert. Zoals je misschien wel merkt is dat een been there, done that situatie. Wanneer je net samenwoont ben je al snel geneigd om grote of kleine irritaties op te kroppen om de sfeer goed te houden. Met als gevolg dat op den duur de bom barst en jullie in potje ruzie van het hoogste niveau belanden. Door je irritaties vooral niet op te kroppen maar gewoon rustig met de ander te bespreken hou je het voor zowel jezelf als voor je partner een stuk gezelliger. Door samen over issues te praten en tot oplossingen te komen zul je merken dat het samenwonen een stuk soepeler gaat.

Blijf je eigen dingen doen
Het is heel verleidelijk wanneer je samenwoont om alle tijd die je naast je werk/studie hebt met je partner door te brengen. Toch is het ook ontzettend fijn om af en toe even wat me-time in te lassen. Het is goed om je te beseffen dat je naast je leven als koppel ook nog een leven als individu hebt. Zowel Kevin als ik nemen naast onze activiteiten als koppel geregeld even tijd voor onszelf. Bijvoorbeeld door lekker even af te spreken met vrienden of je terug te trekken met een boek. Beide functioneren we hierdoor als betere partners.

Wordt geen huisgenoten
Wanneer je samenwoont gaat een groot gedeelte van de schaamte die je naar elkaar voelt door onbenullige dingen verloren. Gooi je onzekerheden maar uit het raam want je hebt vanaf dat moment nog maar weinig geheimen voor elkaar. Het is belangrijk om op te letten dat dit op den duur niet je valkuil wordt doordat je als huisgenoten naast elkaar gaat leven. Op dates gaan die geen joggingbroeken en middagjes Netflix omvatten is een leuke manier om de spanning erin te houden en even uit die dagelijkse routine te stappen.

You Might Also Like

Geen reacties

Laat een reactie achter